ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ 7 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΛΩΝΩΝ

1.       Επαναφορά των κέντρων αποφάσεων στα Κύθηρα: κατάργηση επιχειρησιακής εξάρτησης από το Δίκτυο Νήσων, ίδρυση ΥΔΟΜ στο νησί, Εγχώριος με σχέδιο.

 ·       Η επιτυχημένη Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυθήρων απαξιώθηκε συστηματικά ως την τυπική της κατάργηση. Η υποστήριξη των επενδύσεων ανατέθηκε σε σχήματα εκτός Κυθήρων που καρπώνονται τους πόρους για τις λειτουργικές δαπάνες των προγραμμάτων. Οι πόροι για την υποστήριξη των επενδύσεων θα επιστρέψουν στο νησί.

·       Θα ιδρύσουμε άμεσα Υ.ΔΟΜ. στα Κύθηρα χωρίς δικαιολογίες του τύπου «δεν έχουμε χώρο για το αρχείο». Στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, 4 φορές σταμάτησαν να εκδίδονται άδειες. Η Υ.ΔΟΜ. Πειραιά αγνοεί πλήρως τις ειδικές συνθήκες στο νησί και συχνά ακυρώνει επενδύσεις ή ταλαιπωρεί τον πολίτη.

·       Θα στελεχώσουμε την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να σπάσει ο κλειστός κύκλος γύρω απο τα δημόσια έργα. Εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί μια σκανδαλώδης συνθήκη: τα δημόσια έργα προκρίνονται, κοστολογούνται, θεωρούνται, επιβλέπονται και παραλαμβάνονται από τους... ίδιους υπαλλήλους (της Περιφέρειας). Θα εγκαθιδρύσουμε κοινωνικό έλεγχο και εχέγγυα ορθής ιεράρχησης, μελέτης, ρεαλιστικής κοστολόγησης και ποιοτικής εκτέλεσης των δημοσίων έργων.

·       Είναι επιβεβλημένος ο μέγιστος συντονισμός Δήμου και Εγχωρίου σε κοινούς στόχους ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Η αυτοτέλεια της Εγχωρίου είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο του κυθηραϊκού λαού. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι Δήμος και Εγχώριος επιτρέπεται να λειτουργούν ασύμπτωτα χωρίς κοινή στρατηγική.


2.       Εδραίωση της Άμεσης Δημοκρατίας και διασφάλιση των συμμετοχικών διαδικασιών με τις πλειοψηφικές αποφάσεις των πολιτών να δεσμεύουν το Δημοτικό Συμβούλιο. 

·       Στη σύγχρονη εποχή είναι τεχνικά δυνατόν να αποφασίζουν οι πολίτες για κάθε μέτρο που τους αφορά σε ζωντανό χρόνο, αντί να δίνουν λευκή επιταγή σε αντιπροσώπους ανά 4ετία. Στον μικρό μας τόπο έχουμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε αυτό το δημοκρατικό αυτονόητο με εξαιρετική ευκολία.

·       Θα λειτουργήσουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ μέσω της οποίας κάθε πολίτης θα μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του και να ψηφίζει για όλα τα σημαντικά θέματα.

·       Θα εφαρμοστεί στην πράξη η υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για την σκοπιμότητα και τα χαρακτηριστικά έργων υψηλού προϋπολογισμού.

·       Οποιοδήποτε ζήτημα θα υπάγεται σε δημόσια διαβούλευση εφόσον το αίτημα υπογράφεται από την Δημοτική Κοινότητα ή φέρει τουλάχιστον 25 υπογραφές κατοίκων. Θα ορίζεται αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος που θα εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πλειοψηφικές με >65% αποφάσεις της διαβούλευσης θα είναι δεσμευτικές για την Συμπολίτευση.

·       Σε κάθε συνεδρίαση του Δ/Σ θα θεσμοθετηθεί χρόνος παρέμβασης για κάθε Δημοτική Κοινότητα αλλά και φορέων όπως οι Συνεταιρισμοί.

·       Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεταδίδονται διαδικτυακά ζωντανά.


3.       Διεκδίκηση και όχι δουλικότητα απέναντι στην Κεντρική Διοίκηση: προώθηση εξειδικευμένων ρυθμίσεων και άρση οριζόντιας νομοθεσίας που καταστρέφει το νησί περιβαλλοντικά και οικονομικά. 

·       Για να μπορεί μια επαρχιακή δημοτική αρχή να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να προωθήσει την τοπικότητα, προϋπόθεση είναι να λειτουργεί πραγματικά για το συμφέρον των δημοτών και όχι να κρύβεται πίσω απο την κεντρική Διοίκηση (είτε λόγω ανεπάρκειας/ανικανότητας, είτε λόγω κομματικών ή άλλων εξαρτήσεων). Τρανταχτό παράδειγμα είναι η προσωπική απόφαση του δημάρχου να διαχειριστεί την αστοχία των Δασικών Χαρτών δένοντας τους πολίτες σε μακροχρόνιες ατομικές διαδικασίες ενστάσεων, αρνούμενος μια κεντρική προσφυγή του Δήμου.

·       Οι πολίτες οφείλουν να μην δέχονται ως απάντηση το «δυστυχώς έτσι είναι ο νόμος» αλλά να απαιτούν ενέργειες για την ανατροπή άδικων και ανεφάρμοστων διατάξεων. Ο εκάστοτε δήμαρχος οφείλει με κάθε τρόπο να πείθει την κεντρική Διοίκηση για το δίκιο των δημοτών του και όχι το αντίστροφο. Και όταν διαπιστώνει οτι τα αιτήματα σκοντάφτουν στην αδράνεια μιας κεντρικής διοίκησης που έχει μάθει σε εύκολες λύσεις, οφείλει να ετοιμάζει με ίδια μέσα την εξειδικευμένη για τον τόπο του νομοθεσία και να την προωθεί με κάθε τρόπο.

·       Θα ετοιμάσουμε εξειδικευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στο ιστορικό παραγωγικό και χωρικό αποτύπωμα των Κυθήρων και σε συνεργασία με το νομικό μας επιτελείο θα προωθήσουμε την ενσωμάτωσή τους στην υπερκείμενη εθνική νομοθεσία.

4.       Αποκέντρωση της εξουσίας και ενδυνάμωση των Δημοτικών Κοινοτήτων με σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση της αυτοτέλειάς τους. 

·       Εκτός από τα μεγάλα δημόσια έργα υποδομής κάθε γωνιά του δημόσιου χώρου του νησιού έχει ανάγκη από μικρές καθημερινές παρεμβάσεις καθαριότητας, συντήρησης, ανάπλασης. Μια ξερολιθιά που κατέρρευσε, μια καμμένη λάμπα, ένα σπασμένο σκαλοπάτι, μια δενδροφύτευση.

·       Ο δήμος πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευελιξία που προσφέρει η αποκέντρωση αντί να συγκεντρώνει αρμοδιότητες που απαιτούν ενεργοποίηση δυσανάλογα μεγάλου μηχανισμού για ένα ελάχιστο έργο. Χαρακτηριστική η ετήσια εργολαβία για τον παρόδιο καθαρισμό όπου στις αρχές του θέρους ένα και μόνο μηχάνημα ασθμαίνει να καθαρίσει τους βασικούς δρόμους πριν τη σεζόν. Με αποκέντρωση και μεταφορά πόρων στις Δημοτικές Κοινότητες θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι κάτοικοι σε κάθε χωριό, επαγγελματικά ή και εθελοντικά.

·       Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Οι Δημοτικές Κοινότητες θα πρέπει να έχουν την άνεση να προγραμματίζουν δράσεις αλλά και να ανταποκρίνονται άμεσα πχ στην συγκυριακή παρουσία ενός σημαντικού καλλιτέχνη με την στήριξη μιας έκτακτης εκδήλωσης.

·       Τα 1000€ το μήνα απλά προσβάλλουν τον θεσμό των Δημοτικών Κοινοτήτων. Δεσμευόμαστε για οικονομική ενίσχυση των Δημοτικών Κοινοτήτων, όχι με την ελάχιστη επιτρεπόμενη αλλά με κάλυψη κάθε δίκαιου αιτήματος

 

5.       Ενδυνάμωση και θεσμοθέτηση του ρόλου των τοπικών συλλόγων και όλων των εθελοντικών ομάδων (διάσωσης, αλληλεγύης κλπ) που με την υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών συναπαρτίζουν τον πραγματικό Δήμο Κυθήρων. 

·       Οι ενεργοί πολίτες σε συλλογικότητες που είτε έχουν προσλάβει νομική μορφή Σωματείου, Συλλόγου (Φιλαρμονική, θεατρικές ομάδες, ΦΜΚ, τοπικοί σύλλογοι χωριών, Ναυτικός Ομιλος κλπ), είτε λειτουργούν ως εθελοντικές ομάδες (διάσωση, Ομάδα Αλληλεγγύης), είτε δραστηριοποιούνται οργανώνοντας αθλητικά γεγονότα, είτε εμφανίζονται ως συγκυριακές συμμετοχικές πρωτοβουλίες σε καταστάσεις κρίσης (Προσφυγικό, Κίνηση έναντια στα Αιολικά Πάρκα, Συνέλευση Μηχανικών κλπ) συναπαρτίζουν την πραγματική αυτοδιοίκηση των Κυθήρων. Είναι η αιώνια ραχοκοκκαλιά του δημόσιου βίου και η συλλογική συνείδηση του τόπου μας, πολύ πριν και πολύ μετά τα αυτοδιοικητικά εργαλεία που εκάστοτε προβλέπει η κεντρική διοίκηση (πχ Επαρχείο ή Δήμος).

·       Απροϋπόθετες επιχορηγήσεις, διάθεση Δημοτικών κτιρίων και παροχή βήματος στο δημόσιο διάλογο για όλες τις συλλογικότητες. Η δημοτική αρχή όχι απλά δεν νοείται να τις εχθρεύεται αλλά οφείλει να τις σέβεται, να τις αφουγκράζεται και να τις υποστηρίζει με κάθε δυνατό μέσον χωρίς να προσβλέπει σε μικροπολιτικά ανταλλάγματα.

·       Η δημοτική αρχή δεν δικαιούται να καπηλεύεται τους αγώνες και τα επιτεύγματά της κοινωνίας των πολιτών, ούτε επιτρέπεται να προσπαθεί να ελέγξει ή να υπονομεύει την αυτονομία της με τακτικές προσεταιρισμού στα κανάλια της επίσημης διοίκησης.


6.       Ενίσχυση του αγώνα ενάντια στα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα αλλά και σε κάθε εκτός κλίμακας φαραωνική «επένδυση» κερδοφορίας για λίγους κόντρα στην ευημερία, την αειφορία των μόνιμων κατοίκων, και την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

·        Δέσμευση τακτικού κονδυλίου στον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου για την κάλυψη δικαστικών αγώνων και την υποστήριξη όλων των συλλογικοτήτων μέχρι την οριστική νίκη του κινήματος ενάντια στα Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα.

·       Αντίστοιχα με τα Βιομηχανικά αιολικά πάρκα, απαιτείται εγρήγορση ενάντια σε κάθε επένδυση βιομηχανικής κλίμακας. Υπάρχει πλέον τεράστια εμπειρία από παραθαλάσσια μέρη όπου η αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη έχει καταστρέψει το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις και εν τέλει και την τοπική οικονομία. Οφείλουμε να ελέγξουμε την κλίμακα των επενδύσεων στο νησί. Μεγάλα μεγέθη σημαίνουν οτι τα κέρδη των επιχειρήσεων φεύγουν από το νησί με θωρακισμένες χρηματαποστολές και δεν επανατοποθετούνται στην τοπική οικονομία, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι αναγκάζονται να ξεπουλούν τις επιχειρήσεις τους και να εργάζονται μετά ως υπάλληλοι σε αυτές.

·       Θα διοργανώσουμε κατεπειγόντως διαβούλευση και επιστημονικό συνέδριο με σαφή απόρριψη του μοντέλου τουριστικής μονοκαλλιέργειας και πρόταγμα τη σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή, τα συμπεράσματα του οποίου θα οδηγήσουν στην κατάρτιση Σχεδίου για τον Τουρισμό με συγκεκριμένες χωροτακτικές κατευθυντήριες. 


7.       Ουσιαστική αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες με την ενεργοποίηση εναλλακτικών έξυπνων στρατηγικών, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Κανείς μόνος.

 ·     Οι διάσπαρτοι οικισμοί και το έντονο ανάγλυφο του τόπου μας επιτείνουν την χωρική απομόνωση των πολιτών με πρόβλημα αυτόνομης μετακίνησης. Μαξιμαλιστικές κοστοβόρες λύσεις με λεωφορεία έχουν αποδειχτεί ανέφικτες ενώ τα ταξί, παρά την κατανόηση των επαγγελματιών, δεν είναι πάντα οικονομικά προσιτά. Θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα άρσης της απομόνωσης με επιδότηση εξατομικευμένων δρομολογίων, πάγιων (πχ προς υπηρεσίες ή αγορές) και εκτάκτων (πχ ταξίδι ή εκδήλωση).

·       Θα επαναφέρουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι.

·  Θα ιδρυθεί στο Δήμο Κυθήρων Κέντρο Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων με γραμμή επικοινωνίας και δράσεις προγραμματισμού, στήριξης οικογένειας, συμβουλευτική για ζευγάρια, επανακατάρτιση, ψηφιακή κατάρτιση για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κλπ.

·     Η άρση της κοινωνικής απομόνωσης των ΑμεΑ δεν αφορά μόνο την προσβασιμότητα αλλά και την ανεξάρτητη διαβίωση και την ένταξη στη κοινωνία. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή των Κυθήρων στο πιλοτικό πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού.

·     Εξασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά και τις βασικές υπηρεσίες, Θα δημιουργηθεί ειδικός κωδικός αλληλεγγύης για περιπτώσεις συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. 

επικοινωνηστε μαζι μασ