ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ κ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ 9 ΧΡΟΝΙΑ;
“Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου ασφαλείας”
Ο βαρύγδουπος τίτλος με τρεις λέξεις σημαίνει “Πιστοποιητικό Ασφαλείας Λιμένος”. Είναι εκείνο το απαραίτητο έγγραφο – προϋπόθεση για την προσέγγιση πλοίων κρουαζιέρας. Και είναι ένα έγγραφο που βγαίνει σχετικά εύκολα. Αφού χάθηκαν 9 χρόνια έρχεται ο κ. Χαρχαλάκης μεσούσης σχεδόν της τουριστικής περιόδου, να αναγγείλει με φωτογραφία την υπογραφή της σύμβασης. Ένα πολύ μικρό σχόλιο — ερώτημα: ΠΟΥ ΕΙΣΑΣΤΕ κ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ 9 ΧΡΟΝΙΑ;
Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως παρά το ότι η περίοδος είναι χαμένη, τον Οκτώβριο έρχονται εκλογές και το αφήγημα περί τουριστικής πολιτικής πρέπει να εμπλουτισθεί.
Μου δίνεται η αφορμή με αυτήν την ανακοίνωση, να αναφερθούμε πιο διεξοδικά στη θλιβερή ιστορία “Τουρισμός στα Κύθηρα” που αντί να εξελίσσεται και να προοδεύει μας προκαλεί θλίψη και οργή διότι έχουμε γυρίσει δεκαετίες πίσω. Η δημοτική αρχή ανοίγει ένα νοσταλγικό κεφάλαιο.
Εξέλιξη σημαίνει κάθε χρόνο καλύτερα. Έχουν περάσει χρόνια από όταν υπήρχαν τα δελφίνια στην Αγία Πελαγία και μπορούσες να φτάσεις στη μαρίνα Ζέας στον Πειραιά. Χάθηκε ένα μέσον. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην χάσουμε και άλλα (γιατί το είδαμε και αυτό για έξι μήνες χωρίς πλοίο).
Το κεφάλαιο Τουρισμός στα Κύθηρα προκαλεί θλίψη στους επαγγελματίες μας, αφού στην πλειονότητά τους, περιμένουν από αυτόν να βελτιώσουν την —ένεκα της μικρής τουριστικής σεζόν – μέτρια έως κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων τους.
Τα Κύθηρα όπως και πολύ λίγα ακόμα νησιά της Ελληνικής επικράτειας είναι από εκείνα που στερούνται αυτού του περίφημου πιστοποιητικού και επομένως στερούνται της προσέγγισης πλοίων κρουαζιέρας, προς απογοήτευση των επαγγελματιών καθότι χάνονται σημαντικοί πόροι για την οικονομία.
Δεν είναι το μόνο. Στο Διακόφτι, λιμάνι που όμοιό του έχουν λίγα νησιά του μεγέθους μας ή και μεγαλύτερα, φτάνει ο επισκέπτης μας μέσα στη νύκτα και αμφιβάλει αν ήρθε στο νησί για το οποίο είχε ξεκινήσει. Κυριαρχεί παντού το σκοτάδι, προϊδεάζοντάς τον με τον χειρότερο αφιλόξενο τρόπο. Η δε Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνητικό μίσθωσης του κτιρίου του λιμανιού με τη αιτιολογία ότι είναι παράνομο. Και προσπαθεί να πείσει οτι 9 χρόνια δε μπόρεσε να το νομιμοποιήσει. Πόσες τετραετίες θα χρειαστείτε κύριε Χαρχαλάκη για την νομιμοποίηση; Αν και κάτι μας λέει οτι εν όψει Οκτωβρίου θα πέσει κάποια υπογραφή και η νομιμοποίηση θα είναι «πολύ κοντά». ΘΑ ΘΑ ΘΑ ….
Παλαιότερα το Διακόφτι, η βασική πύλη μας, ήταν γεμάτη φως και επιχειρηματίες επί ενοικίου, υποδέχονταν τους επισκέπτες με χαμόγελο και τους εξυπηρετούσαν κατά την προσέλευση ή αποχώρησή τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με το αεροδρόμιο, όπου στο πρόσφατο παρελθόν η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε οτι κάποιοι μπλοκάρουν το έργο και δεν επιθυμούν την επέκταση του διαδρόμου. Δεν πρέπει ο Δημοτικός Άρχοντας να ενημερώσει τους Κυθήριους ΠΟΙΟΙ είναι αυτοί που εναντιώνονται (εάν όντως υπάρχουν); Να υποθέσουμε οτι προεκλογικά θα «υπερκερασθούν» και αυτά τα εμπόδια; Και τι γίνεται η γραμμή Θεσσαλονίκη-Κύθηρα-Καλαμάτα που ανακοινώσατε στο καταχείμωνο οτι την έχετε εξασφαλισμένη; Οι συγκρίσεις με το παρελθόν είναι μοιραία αναπόφευκτες. Να θυμηθούμε για το αεροδρόμιο τα απανωτά τσάρτερς από Ολλανδία, Δανία, Ελβετία με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Παν. Φατσέα. Οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, ιδιαιτέρως στην Αγία Πελαγία αλλά και στο υπόλοιπο νησί ξέρουν πολύ καλά τι έχουν χάσει από όταν σταμάτησαν να έρχονται τα τσάρτερς. Ρωτήστε τους.
Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια πολυπληθή ομάδα του Δήμου να συμμετέχει σε εκθέσεις για τον τουρισμό σε Ευρωπαϊκές πόλεις, στο Ισραήλ κλπ. Έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα για τον Τσιριγώτη επαγγελματία του τουρισμού; Εχει αλλάξει κάτι μετά από αυτές τις πολυήμερες επαφές τους; Μπορεί να μετρηθεί το αποτέλεσμα που φέρατε και να πουν οι επαγγελματίες «χαλάλι τα ταξίδια τους γιατί παίρνω και εγώ κάτι από αυτά»; Δεν έχετε στρατηγική, δεν έχετε τεχνογνωσία και αδυνατώντας να κάνετε κάτι άλλο συνεχίζετε τα ίδια.
Με το θέμα του camping. Κλειστό τόσα χρόνια. Θα μας πείτε «είναι θέμα Εγχωρίου», μαζί και το σπήλαιο στο Μυλοπόταμο. Να συμφωνήσουμε. Όμως από όλους τους φορείς που εργάζονται για το κοινό καλό, ο Δήμος είναι η κορυφή της τοπικής εξουσίας. Σε ένα θέμα που άπτεται της γενικότερης προόδου του νησιού δε νίπτεις τας χείρας. Παρεμβαίνεις, βοηθάς, και με κατάλληλες ενέργειες δίνεται λύση. Η Εγχώριος προσπαθεί μόνη της. Είμαστε σίγουροι πως η ηγεσία και το Δ.Σ της θα ήταν θετικοί στη συνεργασία με το Δήμο αφού πρόκειται για το καλό του νησιού και της οικονομίας του. Με τη συνεργασία προκύπτουν λύσεις προς όφελός μας.
Ειδικά το πρόταγμα της συνεργασίας αποτελεί πυξίδα της παράταξης ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε στα κοινά του νησιού έχοντας το όραμα οτι με ειλικρίνεια, με συνεργασία, με εργατικότητα, με συνέπεια, με αξιοπιστία, με ήθος μπορούμε να πάμε τα όμορφα νησιά μας ψηλότερα. Εκεί που τους αξίζουν. Είμαστε νέοι με όρεξη για δουλειά, όχι απόμακροι απο την τοπική κοινωνία αλλά κομμάτι της και μαζί θα παλέψουμε για την πρόοδο που τόσο πολύ επιθυμούμε.
Κλείνοντας να ζητήσω συγνώμη από τους συμπολίτες μου, γιατί τους θύμισα πιο όμορφες εποχές, όχι για να μελαγχολήσουν αλλά για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει – και πολλά περισσότερα.
Ταλλάρου Ελένη,
Μέλος της ομάδας ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ.