ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ ΓΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ: «ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;»

Η πολιτική ομάδα «Ελεύθερα Κύθηρα» προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα των αφαλατώσεων: ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ – Θα απαντήσει ποτέ κανείς;

Παρά την ύπαρξη Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΣΔΥΠ), η εξασφάλιση πόσιμου ύδατος στα Κύθηρα δυστυχώς αντιμετωπίζεται σπασμωδικά. Προκρίνονται αποκλειστικά είτε επιπλέον γεωτρήσεις, είτε -εσχάτως- αφαλατώσεις. Συγκροτημένες ενέργειες στη βάση μακροχρόνιου προγραμματισμού (όπως ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα με μικροφράγματα που αποδίδει μόνο μακροπρόθεσμα), προφανώς δεν εξυπηρετούν τον καιροσκοπισμό της επικρατούσας τακτικής του «να βγάλουμε κι αυτό το καλοκαίρι» ή «κι αυτές τις εκλογές» (βλ. ανακοίνωση στα μέσα Ιουλίου: «την προσεχή Τετάρτη ξεκινούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 3 νέες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, με τους αρμόδιους να είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί νερό και θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή»).  Ούτε καν απλά έργα υδρομάστευσης εκτελούνται, παρά το ότι προβλέπονται στο ΣΔΥΠ. Η αλόγιστη διάνοιξη γεωτρήσεων για πόσιμο νερό ήδη έχει δώσει δυσοίωνες ενδείξεις διατάραξης του υδροφόρου ορίζοντα (στεγνά πηγάδια, στερεμένες πηγές, άντληση λάσπης), με πιο εμβληματική βέβαια την περίπτωση του ρέματος του Μυλοποτάμου. Οι δε 3 μονάδες αφαλάτωσης που πρόσφατα τοποθετήθηκαν σε Αγία Πατρικία (2) και στο νησί του Διακοφτιού (1) ακόμα δεν λειτουργούν αναμένοντας τη … σύνδεση με τον πάροχο ηλεκτρισμού. Εστιάζοντας στο πολυδιαφημισμένο αυτό έργο των αφαλατώσεων, το οποίο παρά τα τόσα χρόνια δημαρχίας προωθήθηκε συνοπτικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η πολιτική ομάδα ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΥΘΗΡΑ έχει να διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις και απορίες: Πρώτα, θεωρούμε οτι στο έργο όφειλαν να συμπεριληφθούν ΑΠΕ (ναι, όπως αυτές που εγκρίθηκαν στο αμαξοστάσιο για την αποχέτευση).

Η απόψη της δημοτικής αρχής οτι το κόστος ενέργειας λειτουργίας είναι επιδοτούμενο απέχει πολύ από την δική μας αντίληψη και, όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο εξοργιστική όταν προέρχεται από έναν δήμαρχο που την ίδια ώρα σπεύδει στην Ελαφόνησο για συμπόσιο…. οικολογικής βιωσιμότητας. Έχουν άραγε υπολογιστεί οι επιπτώσεις της αυξημένης θερμοκρασίας και αλατότητας στο οικοσύστημα, στους λουόμενους στο Διακόφτι με την πολυσύχναστη παραλία αλλά και στα σκάφη στο καρνάγιο της Αγίας Πατρικίας; Σημειωτέον, για την παραγωγή 1 m³ πόσιμου νερού απαιτούνται 2 m³ θαλασσινό νερό, άρα (με βάση την αλατότητα της Μεσογείου) ανά ημέρα λειτουργίας οι 3 μονάδες ρίχνουν στη θάλασσα 55-60τόνους αλάτι! Επίσης, έχει υπολογιστεί η μείωση της απόδοσης της μονάδας στην Αγία Πατρικία μιας και το σημείο απόρριψης της άλμης απέχει από το σημείο άντλησης μερικά μέτρα και μάλιστα εντός κλειστού όρμου; Ποιός και με τι κριτήρια αποφάσισε για την χωροθέτηση των μονάδων; Ο κ.Σούγιαννης που είναι και αρχιτέκτων συμφωνεί με την περίοπτη θέση του κοντέινερ στη μέση του νησιού, που το καθιστά το πιο προβεβλημένο κτίριο στο Διακόφτι; Ο κ.Ζαντιώτης, που έχει και εμπειρία από σιροκάδα στην Αγία Πατρικία, ποιά ευθύνη θα αναλάβει αν τα πηγάδια και οι μονάδες αχρηστευτούν; Για τα παραπάνω, ζητούμε να δοθεί στη δημοσιότητα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Τελευταίο αφήσαμε το ζήτημα του κόστους του έργου καθώς, χωρίς ίσως να προκαλεί έκπληξη, δίδεται η εντύπωση μιας προκλητικής υπερκοστολόγησης. Από έναν συγκριτικό πίνακα με αντίστοιχα έργα (φορητές μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με ίδιας έκτασης συνοδά έργα και χωρίς χρήση ΑΠΕ) προκύπτει η ένδειξη οτι στα Κύθηρα τα έργα αφαλάτωσης κοστίζουν υπερδιπλάσια από οτι πχ στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στη Φολέγανδρο: Δηλαδή: Με τα ίδια χρήματα που τα Κύθηρα θα παίρνουν 900 m³ πόσιμου νερού, η Μύκονος πχ θα παίρνει 2000 m³. Στην Περιφέρεια Νήσων Αττικής (στης οποίας τις Τεχνικές Υπηρεσίες υπαγόμαστε ελλείψει δικής μας Τεχνικής Υπηρεσίας) οι αφαλατώσεις κοστολογούνται 60% περισσότερα από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Επικράτειας. Γιατί; Με βάση τον μέσο όρο, για παραγωγή 900 m³/d το έργο θα έπρεπε να κοστίζει περίπου 840.000 €. Οι φορητές (containerized) μονάδες είναι λίγο-πολύ τυποποιημένες (δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο δομικό έργο το κόστος του οποίου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες). Που άραγε οφείλεται  η διαφορά στο κόστος κατά 1.605.800-840.000 = 765.000 €; Για τα παραπάνω, ζητούμε να δοθεί στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός του έργου. Γνωρίζουμε από την τακτική σιωπής στις δύσκολες ερωτήσεις, οτι ο δήμαρχος δεν πρόκειται να απαντήσει επί της ουσίας. Θυμίζουμε οτι αυτή την τακτική εφήρμοσε και πριν απο 2 χρόνια, σε αντίστοιχες ερωτήσεις του Adelin και της εφημερίδας Κυθέρεια. (https://adellinfm.blogspot.com/2021/09/blog-post_991.html).
Απευθύνουμε λοιπόν το εξής ερώτημα στους κ.Σούγιαννη και ιδίως τον κ.Ζαντιώτη, τον αρμόδιο για την ύδρευση Αντιδήμαρχο και κάτοικο Αγίας Πελαγίας. Συμφωνήσατε και συμφωνείτε με το έργο όπως μελετήθηκε, κοστολογήθηκε και κατασκευάστηκε; Θα εκτιμούσαμε μια δημόσια απάντηση κι όχι κουβέντες καφενείου όταν δεν είναι κανείς τριγύρω να αντικρούσει. Δηλαδή: Με τα ίδια χρήματα που τα Κύθηρα θα παίρνουν 900 m³ πόσιμου νερού, η Μύκονος πχ θα παίρνει 2000 m³. Στην Περιφέρεια Νήσων Αττικής (στης οποίας τις Τεχνικές Υπηρεσίες υπαγόμαστε ελλείψει δικής μας Τεχνικής Υπηρεσίας) οι αφαλατώσεις κοστολογούνται 60% περισσότερα από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Επικράτειας. Γιατί; Με βάση τον μέσο όρο, για παραγωγή 900 m³/d το έργο θα έπρεπε να κοστίζει περίπου 840.000 €. Οι φορητές (containerized) μονάδες είναι λίγο-πολύ τυποποιημένες (δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο δομικό έργο το κόστος του οποίου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες). Που άραγε οφείλεται  η διαφορά στο κόστος κατά 1.605.800-840.000 = 765.000 €; Για τα παραπάνω, ζητούμε να δοθεί στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός του έργου. Γνωρίζουμε από την τακτική σιωπής στις δύσκολες ερωτήσεις, οτι ο δήμαρχος δεν πρόκειται να απαντήσει επί της ουσίας. Θυμίζουμε οτι αυτή την τακτική εφήρμοσε και πριν απο 2 χρόνια, σε αντίστοιχες ερωτήσεις του Adelin και της εφημερίδας Κυθέρεια. (https://adellinfm.blogspot.com/2021/09/blog-post_991.html).