ΔΕΝ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕΣ; ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ!

Αύριο, 31 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Κυριακή. Διακοπές Χριστουγέννων, τα σχολεία κλειστά, τα εργοτάξια κλειστά, στο νησί μας όλα υπολειτουργούν κατά την σημαντικότερη περίοδο διακοπών, απαραίτητη για την ξεκούραση από τη συσσωρευμένη ένταση του καλοκαιριού. Την ώρα που όλοι ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της αλλαγής του έτους μαζί με τους αγαπημένους μας, ο δήμαρχος Κυθήρων έχει προσκαλέσει σε διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λίγες ώρες πριν λήξει η θητεία του. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή κάνει αυτό που κάνουν όλοι αυτή την ημέρα, ετοιμάζει τα δώρα των αγαπημένων του.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η πρόδηλη κοινωνική αναπηρία που φανερώνει αυτή η πρόσκληση χρονιάρες μέρες, ούτε η επανεπιβεβαίωση των προσωπικών ψυχολογικών εξαρτήσεων (για τις οποίες ο Ματθαίος τα έχει πει καλύτερα: «Όπου γάρ έστιν ο θησαυρός ημών, εκεί έσται και η καρδία υμών») αλλά η αιτία αυτής της πρόσκλησης της τελευταίας στιγμής. Το διακύβευμα είναι φυσικά η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το έτος 2024, τον οποίο μετά από εκλογές έχει δικαίωμα (όχι υποχρέωση...) να εγκρίνει το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Στον επισυναπτόμενο πίνακα είναι προφανές το τι συμβαίνει:

dcfjpg

Μετά τις εκλογές, ο δήμαρχος μεταφέρει τους πόρους από τα χωριά που δεν τον ψήφισαν προς τα χωριά που τον ψήφισαν! Τόσο απλά. Σβήστηκαν τα έργα για την Κοινότητα Καραβά, Ποταμού, Φριλιγκιανίκων κλπ και τα κονδύλια αυτά (ύψους >550.000€) φούσκωσαν τους προϋπολογισμούς των έργων σε Λιβάδι, Καρβουνάδες κλπ.

Κατά την δική μας ανάγνωση, αυτό δεν γίνεται λόγω πιέσεων εργολάβων ή τοπικών παραγόντων, όχι. Ούτως ή άλλως με το δικαίωμα στις απευθείας αναθέσεις (άμεσες ή έμμεσες) ακόμα και στα χωριά που τον μαύρισαν, πάλι οι ημέτεροι θα αναλάμβαναν τα έργα. Όχι, αυτό γίνεται μόνο από αντανακλαστική μικρότητα: να τιμωρήσουμε αυτούς που δεν μας ψήφισαν και, γιατί όχι, να δώσουμε κι ένα μήνυμα ισχύος: «θέλετε δεν θέλετε, θα με έχετε για 5 χρόνια και θα κάνω ότι θέλω γιατί μπορώ.» Αυτή και μόνο η ενέργεια διέλυσε τις ελπίδες που είχαν οι καλοπροαίρετοι, οτι μετά την 3η εκλογή και την εξασφάλιση της σύνταξης ή την με κάθε τρόπο άρση της οικονομικής του ανασφάλειας, ο δήμαρχος θα άλλαζε.

Όχι αμελητέο γεγονός για την συλλογική ψυχολογική μας αυτοσυνειδησία, αποτελεί οτι όλα τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ενέκριναν την αλλαγή του προϋπολογισμού, ακόμα και ενάντια στο συμφέρον των χωριών στα οποία μένουν! Πχ ο Παν.Ζαντιώτης (εκτός από Καραβά, Πλ.Άμμο, Διακόφτι που απλά εξαφανίστηκαν απο τον πίνακα) ενέκρινε την κατάργηση του κονδυλίου για τη μελέτη Ανάπλασης όπως και τη μείωση του κονδυλίου για το δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας! Τα ίδια φυσικά και οι Γ.Κομηνός και Κ.Καψάλης. Φαίνεται δηλαδή δυνατότερη μια ψυχολογική ανάγκη άνευ όρων ταύτισης με τον μηχανισμό του δημάρχου από την στοιχειώδη αξιοπρέπεια του να μπορείς να κοιτάς στα μάτια αυτούς που συναντάς μόλις βγεις στο δρόμο, από την οικονομική επιβίωση των γειτόνων σου και τέλος, και σημαντικότερο, από την νοηματοδότηση του συλλογικού μας βίου με όρους άλλους από την οικονομική βία.

Η αντίσταση στην οικονομική βία αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο των Ελεύθερων Κυθήρων. Δεν θεωρούμε πχ λύση την κοινωνική και οικονομική απομόνωση των αιρετών που ευθύνονται για τον στοχευμένο οικονομικό μαρασμό των χωριών μας. Θα εξακολουθήσουμε να λέμε καλημέρα στον Σαραντάκο, στον Ζορμπά και στο Δήμαρχο και να τρώμε σουβλάκια από τον Καψάλη. Το δικό μας μοντέλο πρέπει να υπερβαίνει τη μικρότητα, όχι να την συναγωνίζεται για το ποιος θα επικρατήσει με τους ίδιους όρους βίας και συμπλεγματικής αλαζονείας. Χωρίς να απεμπολούμε τη δυνατότητα νομικών κινήσεων για την υπεράσπιση των στοιχειωδών αυτονόητων της δημοκρατίας έναντι του γελοίου τοπικού μικροφασισμού, τα δυνατά μας όπλα είναι η αγάπη, η συλλογική δράση και η ανθρώπινη αλληλεγγύη. Με υπομονή και επιμονή στην ενημέρωση όλων, ώστε σε 5 χρόνια να έχουμε πείσει την πλειονότητα των συμπολιτών μας για την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου αυτοδιοίκησης, όχι απλά των προσώπων.

Ευχόμαστε καλή πρωτοχρονιά και το 2024 να μας βρει όλους με υγεία, αισιοδοξία και όρεξη για δουλειά!